Després d'haver superat la part més difícil de l'confinament, part de les persones que es albergaven a la residència han estat acollides en diversos albergs municipals per així allotjar en aquesta a les que dormien al pavelló, el qual ja està preparat per a la nova normalitat esportiva
Davant la publicació de Reial Decret d'estat d'alarma, que comportava un confinament en un espai tancat i una limitació de la llibertat de moviment, les persones sense llar "van ser triplement vulnerables", declara Cesar Marí, responsable d'Afers Socials de l'Ajuntament de València, ja que no podien quedar-se a casa, ni per prevenir, ni per passar la malaltia perquè no tenien casa. Tampoc podien seguir una mesura tan bàsica com rentar-se les mans perquè "no tenen aigua, no poden mantenir cap mesura d'higiene", continua Marí, així com tampoc tenien forma d'avisar a cap autoritat sanitària al mínim símptoma.
Per aquest motiu, la residència d'esportistes d'elit del Complex Esportiu i Cultural la Petxina, es va habilitar per a albergar a 45 persones, deixant 4 habitacions aïllades per a possibles contagis. Així mateix, amb l'ajuda de l'exèrcit, es va habilitar, amb 50 llits -cinc de les quals es van reservar per a casos positius per coronavirus-, la pista de bàsquet, situada a sobre de la piscina d'aquest Complex, gestionada per la FNCV.
Les primeres persones que van arribar al Complex van passar del pavelló a la residència esportiva fa un mes aproximadament perquè aquest poguera albergar altres 45 persones. En el cas d'Ernesto Crespo, immigrant originari de Cuba, va ser la policia local la que li va recomanar acudir directament després de quedar-se sense habitatge i sense feina. Li van acomodar un llit dalt de la piscina, no sense abans ser atès pel SAUS (Servei d'Atenció a les Urgències Socials) i de realitzar-li la prova del coronavirus. Al poc temps, li van portar a la residència. "Afortunadament, no hem tingut cap cas de coronavirus. Hem estat bastant estrictes", comenta el responsable municipal en referència a les adaptacions per complir amb tots els requisits necessaris del protocol de sanitat i les seues posteriors millores de prevenció.
El SAUS s'ha encarregat des del principi d'aquesta quarantena de l'atenció social en els espais habilitats com albergs, tractant de proporcionar tota l'assistència per cobrir necessitats bàsiques, com alimentació i lavabo amb kits propis. "També hem cobert tota la part de treball social i atenció psicològica dins de les possibilitats d'intervenció", esmenta la coordinadora, Alba González, així com de les funcions de medicina general i mental. Segons González, "algunes persones han hagut de ser expulsades a causa de la patologia mental i la manca de control, però són casos menors" en que s'ha hagut d'avisar el cos de policia i al 112.
D'altra banda, algunes de les persones albergades portaven mal estar recloses d'aquesta manera i han abandonat la residència voluntàriament, ja que no els està permès sortir per evitar contagis, una situació que, malgrat tot, i segons admet la coordinadora del SAUS, s'ha interioritzat "bastant bé" gràcies a les xarrades informatives rebudes per l'Ajuntament i la Policia Local de València.
"Són persones meravelloses i l'ajuda l'agafen d'una manera increïble", reconeix la coordinadora. Com en el cas d'Eloy Llorente, un lleonès que va estar confinat al Complex Esportiu i Cultural la Petxina des del passat 5 de maig, que admet que li agradaria haver passat la quarantena a casa, "però del dolent, dolent ... jo em veia per ahí, tirat al carrer. Pensava que això era el meu final" després que cancel·laren el vol València-Luxemburg, on treballa des de fa 5 anys com a cap d'un grup en una empresa d'excavacions, i haguera de quedar-se a dormir a l'estació d'autobusos valenciana en no trobar cap allotjament obert. Al matí següent, i a petició de la Policia Local, es va dirigir a la Petxina, on va rebre informació i allotjament.
Entre les rutines seguides per Llorente, des d'aquest dia, i la resta de confinats en el Complex, es troben la presa de la temperatura a cada resident a primera i a última hora del dia, així com el repartiment de medicació pertinent a cada un per part dels voluntaris de Protecció Civil. Després de cada menjada, realitzaven diferents activitats a la planta baixa comuna del Complex dins de la possible varietat d'aquestes en un espai tancat: llegir, relacionar-se, jugar a jocs de taula, al futbol, "practicar ioga, entre altres. "En aquesta quarantena, encara que estigues a ta casa, poc més pots fer", reconeix el lleonès.
El tema de l'alimentació va estar a càrrec d'un voluntari de luxe: Javier Andrés, cuiner valencià de renom i propietari de 'La Sucursal', ha estat portant el dinar i el sopar des del primer dia de confinament. Gràcies a l'obstinació posada per millorar la salut de les persones confinades a la Petxina, la major part d'elles ha guanyat pes i els ha canviat l'humor. En altres casos és encara més notable la millora: "recorde veure entrar a un senyor amb caminador i ara caminar sense", comenta Marí.
"El fet de poder dutxar-se cada dia, alçar-se i tenir el seu desdejuni, el càtering ... Són coses molt bàsiques que aquest perfil de població no té". A aquestes mancances en la vida de la gent sense llar, enumerades per la coordinadora del SAUS, el responsable municipal d'Afers Socials n'afegeix d'altres: "Les persones del carrer estan en una situació d'alerta permanent per si els roben o agredeixen ... Això no és bo per a la salut", com tampoc ho són les incomoditats pels canvis meteorològics.
Actualment, en haver superat la part més difícil de la pandèmia i del confinament, la situació d'Eloy Llorente s'ha regularitzat i ha pogut tornar a treballar a Luxemburg, mentre que part de les altres persones que s'albergaven a la residència s'han pogut allotjar en diversos albergs municipals per així albergar en aquesta a Ernesto Crespo i a la resta de gent que dormia al pavelló, el qual es troba buit des de fa dues setmanes.
Des d'aquest moment, els efectius de la Unitat Militar d'Emergències (UME) han treballat a consciència en la desinfecció de l'edifici sencer amb motxilles difusores d'hipoclorit al 0,5%, el qual distribueixen de manera homogènia. Durant la desinfecció, les finestres han estat tancades perquè fora encara més afectiva l'actuació del producte.
Després de seguir estrictament el procediment, que comportava un tancament total del pavelló durant dos dies, s'han obert les finestres per aconseguir una correcta ventilació i la instal·lació esportiva, on s'ubica la piscina, està més que preparada per donar servei de nou als usuaris que vulguen reprendre la pràctica esportiva.