David Almela: «Me invadió un sentimiento de gratificación al saber que el trabajo de tantos años me estaba dando una de las mayores oportunidades en el mundo del arbitraje»
Des dels set anys està vinculat a la disciplina de natació: primer com a nadador autonòmic i després com a àrbitre, on ha progressat des del nivell provincial fins a la seua inclusió en la llista 21 INA. Es tracta del primer àrbitre castellonenc de la FNCV a arribar a tan alt nivell
La seua marxa en les piscines començar amb uns cursets d'aprenentatge de natació als que el van apuntar els seus pares amb set anys i s'impartien a l'antiga Piscina Provincial de Castelló. Dos anys després, un amic i ell van fer les proves requerides per poder pertànyer a un club de natació competitiva com és el Club Aquàtic Castelló on s'hi va passar tota la seua etapa esportiva des dels 10 fins als 18 anys.
Malgrat els seus resultats modestos durant aquest període - a destacar la consecució d'algun subcampionat autonòmic en 200 i 400 estils -, David Almela va voler estar vinculat a les piscines una vegada que els estudis li van impedir continuar entrenant i va decidir provar com a àrbitre. En aquell moment, no existia cap examen teòric per a exercir com a àrbitre de la FNCV i va parlar amb Mª Dolores Orenes, responsable d'àrbitres de Castelló, i amb Paco Sanz, delegat de Castelló, a qui els vai exposar que li agradaria entrar com a àrbitre. David Almela va fer les pràctiques de cronometrador en la següent competició i, des aquest dia, ha pertangut al cos arbitral de la delegació de Castelló de la FNCV.
«La veritat és que era dolentíssim com cronometrador i van decidir provar-me de jutge. Al principi, la cosa tampoc va millorar molt» reconeix Almela, «però van confiar en mi i he intentat sempre tornar-los-ho». Va posar tot l'esforç i atenció en cada competició provincial en la qual va actuar i, quan va tenir l'experiència i confiança suficients, es va llançar primer a les competicions autonòmiques i, posteriorment va decidir presentar-se a l'examen d'àrbitre nacional.
Corria l'any 2009 quan, «amb la innocència d'un nen» es va presentar a Madrid. «Allà és quan em vaig adonar que tot el que creia que sabia era poc: la part de desenvolupament pràctic (confecció de resultats, classificacions, confecció de finals, etc) la vaig suspendre». En comptes de desmotivar-se davant d'aquest fet, David Almela va decidir preparar-se a consciència i tornar-ho a intentar a l'any següent.
Al maig de 2010 es va convertir en Àrbitre Nacional i pocs mesos després, va actuar per primera vegada. Va ser en el Campionat d'Espanya Infantil per Federacions Territorials, que es va celebrar al desembre d'aquest mateix any, a Madrid, i on va tenir «la sort de coincidir amb gent molt bona, tant en el jurat nacional com en el territorial», un aspecte que David Almela valora en gran mesura com a àrbitre nacional, així com «estar a la 'fila 0' d'un Campionat d'Espanya: estar jutjant als millors dóna respecte i satisfacció al mateix temps».
L'actuació del cos arbitral durant una competició, consistent a oferir una justa i equitativa oportunitat d'actuació a tots els esportistes per tal d'assegurar una competició justa, és crucial per a Federacions, clubs i, sobretot nadadors/es, «principals protagonistes que es sacrifiquen dia rere dia en els seus entrenaments fent metres i perfeccionant la manera de nadar per retallar aquestes preuades centèsimes a un crono que marcarà el seu pas a un Campionat Territorial, Nacional o Internacional», admet Almela, qui parafraseja a un bon amic seu: «no hi ha diferència entre un bon Territorial i un bon Nacional o internacional. Hi ha diferència entre la forma d'actuar, solucionar problemes, vestir o fins i tot presumir, però en el fons el veritable àrbitre es forja en les proves de cada cap de setmana».
Es diu que el compromís i esforç tenen la seua recompensa en algun moment. Per a aquest informàtic -entre setmana - i àrbitre -durant el cap de setmana -, la recompensa va arribar fa un mes escàs, quan va obtenir la confirmació oficial per formar part de la llista 21 de la FINA. «Estava a casa i no em podia creure el que estava escoltant quan vaig rebre la trucada de CNA per proposar la meua inclusió en la llista 21 FINA. Em va envair una sensació de felicitat, que no puc explicar, i un sentiment de gratificació, en saber que la feina de tants anys m'estava donant una de les majors oportunitats en el món de l'arbitratge».
Els esdeveniments esportius internacionals compresos des de la seua inclusió en l'esmentat llistat fins al 2024 en què podria actuar David Almela i, per tant, esdeveniments en els quals un àrbitre de la FNCV representaria a Espanya seran els següents:
19è Campionat de l'Món FINA 2021
8è Campionat Mundial Juvenil de Natació FINA 2021
IV Jocs Olímpics de la Joventut 2022
16è Campionat Mundial de Natació FINA (25 m) 2022
20è Campionat de l'Món FINA 2023
9è Campionat Mundial Juvenil de Natació FINA 2023
XXXIII Jocs Olímpics 2024
17 ° Campionat Mundial de Natació FINA (25 m) 2024
Aquest reconeixement en el món de la natació ho ha aconseguit «no només amb treball, sinó amb formes d'actuar en les competicions i tirar-les endavant amb drap blanc, és a dir, quan un respon a una consulta d'un entrenador, quan un es mou en el transcurs d'una prova, amb la seua forma d'actuar, etc». Tot i que el jutge àrbitre haja d'atendre les diverses situacions esmentades durant la marxa de la competició, també ha d'aportar decisió, responsabilitat, autoritat, etc., a més que hi ha d'haver «una bona comunicació i coordinació entre tots els àrbitres perquè la competició siga un èxit. La responsabilitat és la mateixa, cal tenir les coses clares i recordar-se'n sempre que, davant del dubte, el benefici és per al nadador», conclou Almela.
Enhorabona, David Almela!